Испания е държавата с най-здравото население в света, показват резултатите

...
 Испания е държавата с най-здравото население в света, показват резултатите
Коментари Харесай

Храна, сиеста, социална политика: Какво прави испанците най-здрави в Европа?

 Испания е страната с най-здравото население в света, демонстрират резултатите на  Bloomberg Healthiest Country Index 2019 , който съпоставя 169 страни. В разбора се вземат фактори като равнището на тютюнопушене, процентът на хора с наднормено тегло, достъпът до питейна вода и съществуване на канализация, дълготрайност на живота. " Първото място за Испания е справедливо, методът на живот на испанците е образец за страни като нас ". Това потвърди Биляна Манолова , заместник-председател на Българо-испанската комерсиална камара, в ефира наBloomberg TV Bulgaria. " Целта на Българо-испанската комерсиална камара  през последните 10 години е да извлече най-хубавото от метода на живот на испанците и да го придвижи в България: хранене, опазване на здравето, и други. Желанието на бизнеса е нашата страна да има комерсиално аташе освен в Мадрид, а и в Андалусия, тъй като това е най-голямата област в Испания с най-голяма централизация на производители ", сподели Манолова.
Тя уточни, че опазването на здравето в Испания е най-хубавото в Европа, и добави, че част от здравословния ден на испанците – сиестата, или следобедното време за сънливост, е сред два и четири часа. Следобедната сънливост оказва помощ на испанците да си починат и да се върнат още веднъж на работа, заредени с сила. Според нея сиестата е основна за индикаторите на Испания.

Здравословното хранене  е главно ключът към здравето на испанците, те употребяват в менюто си зехтин, алено вино.

„ Испанците се издигнаха до второ място в класацията за най-здраво сърце, което значи, че нямат стресови обстановки. Имат доста положително психологично здраве, те са с минимален % самоубийства в Европа. Заслуга за това има и методът на живот, който те се пробват да водят като нация, натъртват извънредно на средиземноморската диета, употребявайки доста пресни плодове, доста зеленчуци, алено вино, хамона, въпреки че напоследък го дефинират като рисков, понижаване на тютюнопушенето “, изясни Биляна Манолова.

Тя осведоми, че испанците използват  европейски стратегии  за понижаване на пушенето на цигари и затлъстяването.

„ Те употребяват единствено екстра върджин зехтин, който понижава холестерола и се бори с неприятния холестерол, който оказва въздействие върху сърдечно-съдовата активност. Това е страната с минимален % на заболеваемост от инфаркти и инсулти. Консумират сурови ядки, най-вече бадеми, имат плантации от бадеми, орехи, всички типове ядки, само че в два аспекта – или карамелизирани, или в сурово положение. Другият артикул, присъщ за менюто на здравите испанци, е медът, те са доста положителни производители на мед, употребяват го като сурогат на захарта. Една част от Испания съвсем не употребява захар и захарни произведения “, съобщи Манолова.

Тя удостовери, че в някои региони на Испания е доста мъчно човек да си купи шоколад, и показа от персонален опит, че през лятото в Южна Испания и в цялата област Андалусия не може да се откри на никое място в комерсиалната мрежа подобен тип захарен артикул.

Стокообменът  сред България и Испания за първите девет месеца на 2018 година е бил 1,8 милиарда евро, като по-голямата част е импорт на испански артикули в България. Основният артикул от хранително-вкусовата индустрия е зехтинът, следват рибни артикули, хамон, консерви. А в текстилната промишленост испански марки, наложили се в нашата страна, са Zara, Mango, Massimo Dutti, които са под шапката на Inditex. Други артикули, които Испания внася в нашата страна, са свързани със строителството. В противоположната посока обаче българският експорт е по-слабо развъртян.

„ Ние като организация работим над два големи  плана , единият ще се състои през март, а другият през юни. Проектът, който е през юни, е така наречен шоурум в Барселона. Целта ни е да представим на испанските дистрибутори и на всички лица, които са заинтересувани като вносители, характерни български артикули. Пречката е в това, че доста дребна част от българските производители виждат в Испания капацитет да се развиват. Основаната причина е огромното разстояние, което е обвързвано с извънредно огромни транспортни разноски и нямат  поддръжка от българска страна на национално равнище. Второто събитие, което е през март, е в региона Естремадура, също по две посоки – изпращаме български компании да вземат участие в търговски задачи и организация на бизнес конгреси, с цел да можем да представим България като евентуална страна освен за производители, а и за  вложения “, разгласи Биляна Манолова.

Гледайте повече във видео материала.
По публикацията работи: Петя Стоянова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР